NM I NORSK GARDSOST – TO GULL OG ETT SØLV TIL VIVRE GÅRD

 

thumbnail_47226432-4852-4E0D-A925-78BDAF813D3EHer er noen av vinnerne godt representert med både Reins kloster fra Rissa, Orkdal Ysteri og Vivre Gård.thumbnail_IMG_3112I dag fikk Vivre Gård den gledelige nyheten at vi har fått 3 medaljer i NM i norsk Gardsost. Vi fikk gull for smøret, gull for rømmen og en sølvmedalje for pultosten vår. Alt er laget i vårt lille ysteri på Vivre Gård av melk fra kyrne våre. Alt er økologisk og upasteurisert.

Smøret, rømmen og pultosten fra Vivre Gård produseres slik det ble gjort på setrene fra gammelt av. For å sikre et ferskest mulig produkt separeres melken (rå melk) mens vi melker kyrne. Fløten syrnes umiddelbart, og et døgn senere har naturen gjort sitt, fløten har blitt til rømme. Rømmen tappes på beger og merkes for hånd

IMG_2210For å lage smør, kinnes rømmen til smøret skiller seg fra kjerne- melken. (Kjernemelken er velegnet og gir en god smak til bakverk, vaffler m.m. og fås kjøpt i vårt gårdsutsalg). Smøret vaskes for hånd og tilsettes himalayasalt som knas inn. Deretter pakkes smøret i beger og stemples med vårt antikke smørstempel. Smørstempel ble brukt før i tiden da smør var et betalingsmiddel. Hver gård hadde sitt stempel.

Budeie-2

Rømmen og smøret er upasteurisert og økologisk. Det betyr blant annet at de ikke er varmebehandlet, som igjen gjør at alle
de gode smakene beholdes. Enkelte finner disse produktene lettere å fordøye enn melkeprodukter som er varmebehandlet.

 

 

Foto: Hilde Foss

 

 

 

 

IMG_0012

Pultosten er økologisk og den lages av syrnet skummet melk. Inspirasjon til pultosten har jeg fått fra min bestemor Ragnhild som er avbildet på boksen. Hun drev et tungdrevet lite småbruk i Nord-Torpa i Oppland sammen med sin mann Hjalmar.

Pultost er godt med flatbrød/brød og smør fra Vivre Gård. Den passer også til varm potet, f.eks. oppi en bakt potet med smør eller rømme fra Vivre Gård. Pultosten inneholder svært lite fett og mye proteiner. Når pultosten er fersk er den litt kornet i konsistensen. Etter hvert som den lagres blir den mer smørbar og smakene utvikles. Rør gjerne i osten før bruk.

Besøk vår hjemmeside http://www.vivregaard.no og les vår historie.

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s