KJERNEMELKSBRØD – gir 2 saftige brød

Les gjennom hele oppskriften før du går igang da div. tips (f.eks. bløtlegging av byggryn dagen før) kommer under vegs. Kjernemelk er det man sitter igjen med når man tar ut smøret av rømmen. Av utseende er ikke kjernemelken spesielt delikat, men den gir en fantastisk smak på brød, rundstykker, vaffler osv. Erstatt væsken i oppskriften med kjernemelk og vips så heves smaken. Årsaken er vel at kjernemelken er syrnet og at det er rester av smør m.m. i den.

IMG_0773

Dette trenger du:

  • 5 dl kjernemelk (fås kjøpt på Vivre Gård eller evt. bruk  surmelk)
  • 2 dl hele byggryn
  • 1 dl knuste infrø
  • 50 g fersk gjær
  • 1 ts salt
  • 1 ss akasiehonning eller annen honning som ikke har en markant smak
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl sammalt hvete, grov
  • 4 dl hvetemel (ha litt mer i reserve)
  • Til pensling: 1 kopp sterk kaffe og ca. 1 ss flak salt (evt. maldon)
Foto: Hilde Bratlien

Bløtlegg byggrynene i vann over natten (bløtlegg mye og frys ned i porsjonspakker så har du det klart til neste bakerunde)

Kjør linfrøene i hurtighakker eller knus frøene i en morter (for at vi skal klare å ta opp mer av næringen)

Bland byggrynene, linfrøene og havregrynen og slå over kjernemelken som er varmet til 37 grader.

Tilsett gjæren og rør til den er løst opp.

Tilsett resten av ingrediensene med unntak av hvetemelet som røres inn i deigen litt etter litt til slutt.

Kjør deigen i en kjøkkenmaskin til den blir blank og litt løs.

Legg folie over bollen, sett den på en lun plass og la deigen heve i ca 30 minutter eller til deigen har doblet seg i størrelse.

Del deigen i 2, form deigen til brød og legg dem i smurte brødformer. (Har du dobbel oppskrift kan du legge dem på bakepapir i en langpanne)

Skjær striper i brødene med en skarp kniv og pensle brødene med kaffe og strø på salt. Dette gir skorpen en interessant smak.

La brødene etterheve i ca. 20 minutter. NB! Pass på at du setter brødene i ovnen mens hevingen er på opptur. Har hevingen stoppet/gått for langt er det lett for at brødene faller sammen.

Sett brødet inn i varm ovn ved 250 grader og la de steke i 10 minutter. Reduser deretter varmen til 200 grader. Stek brødet videre ca 40 minutter. Sjekk om brødene er ferdige ved å stikke en tynn tre pinne (f.eks grill spyd av bambus) inn i den tykkeste delen av brødet. Henger det igjen deig på pinnen er brødet ikke ferdig.

Når brødene er ferdig stekt: Ta de ut av formene og la dem avkjøles på rist. Ikke skjær i brødene når de er for varme, da vil de fremstå som deigete.

Tips nr. 1) Lag dobbel oppskrift (4 brød) dersom du ikke har brødformer og skal steike brødene i langpanne. Steker du kun 2 brød i langpanne er min erfaring at deigen flyter for mye utover og brødene blir for flate.

Tips nr 2) Dersom du av en eller annen grunn blir forhindret fra å bake ut deigen mens den står og hever for første gang, kan du bare slå ned deigen og la den stå og heve videre.

Tips nr. 3) Steker du brødene i form, ta de ut etter ca halv steiketid eller når de har fått en skorpe, da stekes brødene fortere.

Dette innlegget ble publisert i Oppskrifter, Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s