KORT OM KJØTT – hva de forskjellige stykningsdelene på en kalv er best egnet til.

Indrefilet

Dette er den møreste delen av dyret og den er mild på smak – definitivt biff. Skjæres på tvers av kjøttfibrene og stekes som tykke biffer eller helstekes og skjæres i skiver etter steking. For best mulig resultat unngå å gjennomsteke den for å bevare saftigheten. Dette blir selvfølgelig helt opp til deg.

Kjøtt-7Ytrefilet

Mørt biffkjøtt som egner seg godt i panne og på grill. Prøv helsteking med steketermometer (58°C). De som liker lite stekt kjøtt tar de midterste delene, mens de som ønsker mer stekt tar endene.   Alle blir fornøyd!

Foto: Hilde Foss

Entrecote

Dette er “fortsettelsen” av indre-/ytrefileten uten ben. Pga et høyere fettinnhold enn indre- og ytrefileten, egner dette stykket seg godt på grillen. Helsteking passer bra her også selv om det kanskje ikke så vanlig i Norge. Amerikanerne elsker sin “Prime Rib Roast” som de kaller dette.

Mørbrad

Biff! Dette er mørt kjøtt som mange mener er av de mest smakfulle biffene. Tilberedes som de foregående. Biff er sunn mat med lite fett, så det er tilbehøret du velger som avgjør hvor sunt måltidet blir.

Flatbiff

På tross av navnet er ikke dette en “ekte biff” siden kjøttet ikke er like mørt som de nevnt ovenfor. Vi mener allikevel at vårt kjøtt, når det er godt mørnet, egner seg til biff. Veldig godt egnet i strimler til wok, biffsnadder og lignende.

Flatbiff av kalv er den perfekte råvare til å lage wienerschnitzel.

Hva med en svær saftig “heimlagapizza” med løk paprika og biffkjøtt. Hvitløksdressing på toppen så er lørdags-kvelden en suksess!

Hva med marienrt og tørket flatbiff som snacs?

Oppskrifter kommer!

Kalvestek

Bare navnet gir en god søndags-følelse i hele kroppen. Selv foretrekker vi å steke den så den er rosa inni. Du får en saftig søndagsmiddag og av restene har du nydelig roastbiff til pålegg på brødskiva eller som en tapas rett/koldtbord o.l.

Grytekjøtt

I utgangspunktet ikke mørt kjøtt, men som blir veldig mørt når du tilbereder det riktig! Mange som er glad i mat foretrekker denne type kjøtt fordi den smaker mer enn de mer “edle” deler av dyret.

Liker du god hjemmelaget mat? Hva med ferskt kjøtt og løksaus, kjøtt i mørket, en kraftig brunlapskaus eller kjøttsuppe? Jeg håper vi ikke har glemt disse fordi om vi til daglig har det litt travelt.

Kort sakt så kan man lage hvilken som helst gryte med grytekjøtt (tomatbasert, med rømme og dill, med brun saus, løksaus, klar suppe osv.osv) Oppskrifter kommer.

Her er noen tips; Større stykker kokes/trekkes i ca 2 timer mens mindre for eksempel til lapskaus klarer seg med 1 til 1,5 time.

Grovkvernet kjøtt av kalv

Et hav av muligheter! Dette kan du!

Hva med en saftig kalveburger på grillen?

Vi får alltid beskjed om å tenke utradisjonelt, og det er sikkert bra. Men glem ikke samtidig å tenke tradisjon. Når lagde du sist en kjøttpudding? Bland i alt som smaker godt og sett det i ovnen! Lykke til!

Vi ønsker deg lykke til på kjøkkenet.

Bruk kokebøker og internett for å få tips eller få nye ideer og inspirasjon.

Vi vil legge ut oppskrifter på alle rettene som er nevnt, men gi oss gjerne et hint om det er noen oppskrifter du vil vi skal legge ut først.

IMG_1152Å lage mat skal være minst like trivelig som å spise den!

Foto: Hilde Bratlien
Dette innlegget ble publisert i Oppskrifter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s